MOSTARSKO-EUROPSKE PRIČE (2015.-2017.) – Predstavljena knjiga prof.dr. Mile Lasića

10/05/2018 at 18:03

 

U sklopu obilježavanja 10. obljetnice Studija politologije i Dana Europe na Filozofskom fakultetu, predstavljena je i knjiga sveučilišnoga profesora i člana akademskog odbora CPIFF, prof.dr. Mile Lasića.

U organizaciji Centra za politološka istraživanja Filozofskog fakulteta (CPIFF) predstavljena je knjiga prof.dr. Mile Lasića nastala kao zbirka 83 eseja posvećena ideji Europske unije i svih turbulentnih događanja. Kao sveučilišni profesor i znanstvenik profesor Lasić kritički je prikazao društvenu zbilju i sve probleme s kojima se naše društvo suočava, ali i različite perspektive koje (in)direktno utječu na naše prostore, procese integracije u zapadne tokove te unatoč svim nedaćama kroz ovu zbirku eseja znanstvenim pristupom ukazao na potencijale kojih naše društvo, pokazuje se, ni samo nije svjesno.

Profesor dr.sc. Milan Vego,jedan od predstavljača, istaknuo je da je ovakva knjiga kapitalno djelo prije svega zbog širokog spektra različitih pristupa i perspektiva iz kojih Lasić pristupa kao “europejac”, jedan od rijetkih koji na poseban način uočava ključne probleme vlastitog društva u kontekstu europskih integracija.

Ivan Anđelić, ravnatelj Hrvatskog leksikografskog instituta BiH , podsjetio je kako je ovo djelo jedno od rijetkih gdje istinski, iz perspektive autora kao dokazanoga kozmopolita, možemo osjetiti prave, krucijalne probleme i “bolesti” bh. društva koje prolazi u svom procesu stasavanja. Anđelić ističe kako je ova zbirka eseja posebna prije svega što na izniman način zaokružuje svjetska gibanja o pravima i slobodama, aktualnostima globalne zbilje sa najboljom namjerom da na našim prostorima stvorimo moderno društvo.