Okrugli stol “Europska integracija i zajednička budućnost”

29/03/2017 at 20:41

Predsjednica CPIFF-a doc. dr. Gordana Iličić naglasila je kako je ovo mali događaj, ali za naš Centar vrlo velik korak i prva organizacija okruglog stola koji će nastojati pripomoći promoviranju europskih dosega i vrijednosti.

„Pokušat ćemo otvoriti raspravu i možda obnoviti ideju s kojom je Europa prije 60 godina krenula u svoju integraciju. Unatoč činjenici da nikad kao danas nije bila aktualnija rasprava o budućnosti Europske unije, ona  je još uvijek najveća i neusporediva zajednica mira, slobode, demokracije, ljudskih prava pa čak i blagostanja. Upravo zagledani u te dosege pridružujemo se obilježavanju 60. obljetnice “Rimskih ugovora” i mira i blagostanja te vjerujemo da će sve izazove upravo ta ideja nadjačati“, rekla je predsjednica CPIFF-a.

Prof. dr. Mile Lasić rekao je kako je dobra vijest za Zapadni Balkan da zemlje Balkana imaju perspektivu u Europskoj uniji.

„Mi trebamo pojačanu proeuropsku medijaciju kako ne bismo ostali unutar naših podjela i u rukama nadirućih prostaka koji su zavladali ovim medijskim, akademskim i drugim prostorima. Rješenje je biti unutar EU kao punopravna članica i u tom pravcu su otvorene perspektive opstojnosti EU i naše nazočnosti unutar nje“, rekao je Lasić.

Maja Rimac Bjelobrk iz Direkcije za europske integracije izjavila je da prema prošlogodišnjem istraživanju javnog mnijenja 76 % ispitanih podržava ulazak Bosne i Hercegovine u Europsku uniju. U pripremi je novo istraživanje, tako da ćemo u petom mjesecu imati nove podatke. Trend je da u posljednjih pet godina taj broj pada.

„Putem ovih anketa pokazuje se interes nevladinog sektora te čime se oni primarno zanimaju. Otvorili smo upitnik za građane na našoj web stranici. Naravno, građanima nismo postavili cjelokupan upitnik jer bi to bilo nemoguće odraditi. Odvojili smo 35 pitanja koja smo smatrali najzanimljivije za građane“, rekla je Maja Rimac Bjelobrk.

„Kada je u pitanju politička zbilja u Bosni i Hercegovini, mi nemamo parlamentarne stranke a ona koja nije parlamentarna da se izjasnila negativno o europskim integracijama, za razliku od nekih susjednih zemalja, imate stranaka koje se protive europske integracije. Nakon stupanja na snagu sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, mi imamo bar dobru atmosferu“, rekao je predsjedatelj Zajedničke komisije za integracije PS BiH Nikola Lovrinović.

Iz  European Stability Initiative Adnan Ćerimagić je istaknuo kako prema prošlogodišnjem istraživanju čak 14 od 28 zemalja članica Europske unije podrška građana za daljnje proširenje Europske unije bila je ispod 50%.

„Sama politika proširenja Europske unije nalazi se u krizi. Iz tog razloga sve što se događalo ovaj mjesec na Europskom vijeću i od strane čelnika EU zemalja i poruka da ta perspektiva članstva još uvijek ostaje bez obzira na takvo jedno raspoloženje u pola zemalja članica Europske unije je dobar signal za Bosnu i Hercegovinu i za regiju, ali ono što je problem je da od samih poruka da smo dobrodošli i da su vrata otvorena regija, neće imati puno pomoći“, kazao je Ćerimagić.

Rasprava koja je uslijedila poslije izlaganja sudionika okruglog stola, dala je i zaključke održanog događaja i daljnje potencijalne smjernice kojima bi se naše društvo približilo europskoj zajednici.

Sudionici su istaknuli kako nema sumnje da je budućnost Bosne i Hercegovine vezana uz europsku integraciju unatoč specifičnoj unutarnjoj problematici s kojima se suočava BiH te kako ne postoji druga alternativa osim poštivanja načela federalizma uz primjenu federalnih aranžmana koji će poslužiti kao putokaz koji će približiti Bosnu i Hercegovinu europskoj obitelji.