“Containment policy”: Adio Europo, adio Europska unijo!

25/03/2017 at 13:24

“Erdoganizacija” (Federacije) Bosne i Hercegovine

Izravno se bh. Hrvatima sugerira jednoglasno usvojenom rezolucijom u Federalnom parlamentu, bez nazočnosti zastupnika iz redova HDZ BiH i HDZ 1990, odustajanje od pozicije državotvornog naroda, to jest konstitutivnog, autohtonog bh. naroda, zapravo jedne od triju autohtonih bh. nacija, ma koliko upravo ovo načelo bilo preduvjet već prepolovljene opstojnosti Hrvata u BiH …

Pod pojmom “erdoganizacije” je nedavno N. Latić objasnio pakleni plan za manipulaciju Bošnjacima, odnosno zlouporabu zahtijeva za revizijom presude Međunarodnog suda iz 2007. (u slučaju BiH vs. Srbija), dakako od strane Bakira Izetbegovića i dijela bošnjačkog političkog vrha, kako bi se muslimanima/Bošnjacima u BiH zgadila Europa, odnosno Europska unija. Ako se sjetimo silnih tlapnji o tzv. tapiji na BiH, koju je rahmetli Alija Izetbegović ostavio upravo Recepu Tayyipu Erdoganu, uoči smrti, ova Latićeva tvrdnja dobiva i izvjesne konture. Žalosne, naravno, jer ugledati se na “brata Erdogana”, koji ovih dana vodi otvoreni rat protiv EU, znači automatski biti i protiv budućnosti BiH u Europskoj uniji.

Decentralizacija i supsidijarnost

U politološkoj znanosti se, inače, pod sintagmom “containment policy” primarno podrazumijeva politika zgađivanja bivšeg SSSR-a u vrijeme “Hladnog rata” od strane Washingtona, ali bi se i sve ovo što se događa u jednoj posve sluđenoj zemlji kakva je BiH, moglo uzeti za primjer kontraproduktivnog zgađivanja jednog od tri konstitutivna naroda u BiH, u slučaju jučerašnjeg iživljavanja u Parlamentu Federacije BiH naravno bh. Hrvata, pa potom zgađivanja i susjedne i prijateljske zemlje kakva je Republika Hrvatska, te u konačnici i jedne jedine luke spasa za BiH kakva je Europska unija, čija je Hrvatska članica od srpnja 2013. godine. U niz navrata sam uzaludno objašnjavao kako je lažirana ignorirana ili prešućena i posljednja rezolucija Europskog parlamenta o “country reportu” za BiH,  kako su posve skrivene ili izvitoperene važne poruke ogromne većine zastupnika u EP-u i o načelu konstitutivnosti i o načelu federalizacije, inclusive decentralizaciji i supsidijarnosti, te o četiri odvojena glasanja o tim načelima i potom i o cjelini veoma dobronamjernih preporuka prema BiH, u kojima se i ne radi o drugome nego što joj je činiti na njezinom putu ka EU, dakako unutar BiH i radi BiH.

Oformljene nacije

I onda u režiji tobožnjih ljevičara, u biti velikobošnjačkih nacionalista dobijemo monolitno bošnjačko političko nijekanje preporučenog načela federalizacije, pod plaštom zaštite od etnizacije, u biti već izvršene u najvećim dijelovima Federacije i RS-a. I impicite i izravno se bh. Hrvatima sugerira jednoglasno usvojenom rezolucijom u Federalnom parlamentu, bez nazočnosti zastupnika iz redova HDZ BiH i HDZ 1990, odustajanje od pozicije državotvornog naroda, to jest konstitutivnog, autohtonog bh. naroda, zapravo jedne od triju autohtonih bh. nacija, ma koliko upravo ovo načelo bilo preduvjet već prepolovljene opstojnosti Hrvata u BiH. Ovdje se uistinu mora prisjetiti žalosnih događaja uoči krvavog raspada bivše SFRJ, odnosno neskrivene demonstracije bezobzirne većinske političke volje u Skupštini SFRJ. Potom je sve završilo u krvavom ropcu. Krajnje je vrijeme razumjeti da se u politici jedne višenacionalne zemlje i ne može dublje pasti od nijekanja državotvornosti jedne ili više njezinih oformljenih nacija!

Adio Europo, adio …

 

Preuzeto sa: milelasic.com