Predstavljanje Centra za politološka istraživanja

17/02/2017 at 13:56

U amfiteatru Sokrat na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru 15. prosinca 2016. predstavljen je Centar za politološka istraživanja, a u sklopu predstavljanja su održana i dva zanimljiva predavanja.

Doc. dr. Gordana Iličić, predsjednica Centra za politološka istraživanja Filozofskog fakulteta izjavila je da je svrha ovog Centra dati kompetentne odgovore javnosti, novinarima, političarima, političkim strankama. „Namjera nam je istraživati društvene probleme, političke događaje te imamo namjeru organizirati različite seminare i projekte“, kazala je Iličić.

Dr. sc. Boško Picula, profesor Visoke škole međunarodnih odnosa i diplomacije Dag Hammarskjöld u Zagrebu istaknuo je da svaki fakultet ujedinjuje svoju znanstvenu i nastavnu djelatnost jer je izuzetno bitno da se uz nastavnu djelatnost permanentno razvija i znanost. „Društvene znanosti su jako zahtjevne i jako privlačne tako da bih potaknuo i rad ovog Centra i pozvao da se uključi u međunarodne tijekove“, izjavio je Picula.

Picula se u svom izlaganju na temu „Koncepti i strategije upravljanja konfliktima u 20. i 21. stoljeću: između teorije i prakse“ osvrnuo na razloge nastanka konflikata koji su obilježili posljednja dva stoljeća. „Konflikti su se jednostavno promijenili, od međudržavnih konflikata dobili smo konflikte kojima jedna teroristička organizacija može doslovno napasti samo ‘srce’ u tom trenutku najmoćnije države na svijetu“, pojasnio je Picula.

Politologinja dr. sc. Jadranka Polović govorila je o  temi „Zapadi i Rusija: geopolitički sraz na Balkanu“ te istaknula da je Balkan najosjetljiviji dio Europe, odnosno njezin „meki trbuh“. „Balkan je najsporniji europski prostor, međutim to je prostor koji se nekako u ostatku Europe percipira kao neeuropski i nemoderni. On je još uvijek iz te zapadne perspektive, isključivo regija koja se procjenjuje na osnovu svojih odstupanja od tog zapadnog civiliziranog svijeta“, rekla je Polović.